Kinotid

At onsdag skal bety er kinotid er ingen selvfølge, men jeg og H fant veien til storsalen på Stord Kulturhus sammen med noen få andre sjeler for å se filmen: Three billboards outside Ebbing, Missouri. Det har gått et år siden Mildred Hayes datter ble brutalt voldtatt og drept på vei hjem en kveld. Politiet har ikke klart å finne en eneste mistenkt i saken. Drevet av sitt sorg, smerte og sinne leier Mildred (Frances McDormand) tre gigantiske reklametavler utenfor Ebbing, der hun spør politisjefen Willoughby hvorfor ingen er tatt for det brutale drapet. Dette blir ikke særlig godt likt hverken hos de lokale innbyggerne eller hos politiet. Men Mildred er sta og fast bestemt på at dette er veien å gå for å få de rette personene til å konsentrere seg om drapssaken.

Filmen har svært godt skuespill, og man kan nevne blant annet Sam Rockwell som spiller politibetjenten Dixon som bor hjemme hos min mor, og er en noe lurvete politibetjent som gjør ting på sin måte. Men det er likevel McDormand sin solide tolkning av Mildred sitt sinne og smerte man vil huske best fra filmen. Det er et spørsmål om hevn mot systemet og søken etter rettferdighet som er printet inn i det innbitte ansiktet til Mildred. I mine øyne går ting kanskje litt for langt, og blir kanskje litt urealistisk. Men man kan likevel føle smerten underveis, og den underliggende sårheten til hovedpersonen.

Det er alt i alt en veldig god film. Et velspilt drama med innslag av sort komikk som jeg er villig til å gi terningkast 6 til. Filmen har fått flere nominasjoner og priser, blant annet Golden Globe tildelinger for beste dramafilm, og skuespillerprestasjonene til Frances McDormand og Sam Rockwell fikk også pris. Det blir en spennende å se hvordan filmen gjør det under Oscar utdelingen,  der den blant annet er nominert til beste film i skarp konkurranse med flere andre gode filmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s