Filmfestivalen i Haugesund

Hjemme kl 1808

Før jeg skriver noe annet… Ja det regner fremdeles. Det regnet også i går da jeg besøkte filmfestivalen i Haugesund og tilbrakte en dag med gode filmer i hyggelig selskap med N. Den første filmen jeg fikk gleden av å se var «God’s own country» kl 1115 i Edda 2. Kort oppsummert kan en si det er en «brokeback mountain» film satt til den engelsk landsbygda. Vi møter gårdsgutten Johnny som driver gården for sin syke far i Yorkshire. Når han er ferdig med gårdsrutinene drikker han seg gjerne full på den lokale puben eller har uforpliktende sex med andre menn. Noe som endrer seg når de får hjelp av sesongarbeideren Georghe, og en intens spenning og etterhvert romantisk, men ikke uproblematisk forhold mellom de oppstår. Filmen er et velspilt drama der regisøren Francis Lee har tatt en rekke grep for å skildre forholdet mellom de to og gårdsdriften på en autentisk måte. Jeg er villig til å gi terningkast 6 til denne filmen.

Senere på dagen spiste vi litt kinesisk før vi så neste film som var norsk: The rules of everything, regissert av Kim Hiorthøy og forøvrig nominert til Amanda for beste regi. Det er vel noe særnorskt med norske filmer. Jeg husker godt jeg så «Den brysomme mannen» og lurte litt etterpå hva jeg egentlig hadde sett på. Dette er litt i samme gate. Den er sær, men mer på en vittig måte. Den handler om 10 år gamle Storm, som mister faren sin, og moren begynner kort tid etterpå å lage instruksjonsfilmer med en østeuropeisk selvhjelpsguru. Storm må selv bestemme seg for hvilke regler, både uskrevne og skrevne regler, samfunnet må ha for at det ikke skal bli fullstendig kaos rundt oss. Filmen er en leken komedie (kanskje klekket ut over for mange kopper kaffe), men på en noe absurd og filosofisk måte tar oss gjennom liv, død og relasjoner mellom mennesker. Terningkast 5.

Jeg hastet avgårde til Edda 1 for å få meg «Jupiters måne». Denne tysk ungarske filmen handler om den syriske flyktningen Aryan som blir skutt da han forsøker å krysse grensa fra Serbia til Ungarn. Separert fra familie og med skuddskader oppdager han at kan fly av egen fri vilje. Han blir smuglet ut av flyktningeleiren av den litt kyniske legen Dr Stern, som vil bruke hans talent til å tjene store penger på dette «miraklet». Men de blir jaktet på av myndighetene, og man kan lure på om dette vil ende godt. Det er en ambisiøs film med gode effekter, men jeg føler ikke helt er med på hele historien til veis ende. (Kanskje fordi jeg hadde en viss forventning å få litt mer forklaring på hva som var «årsaken» eller historien bak hvorfor Aryan kunne fly, men istedet blir det hele litt «hengende i lufta» i en dus tåke av religiøse undertoner, undring samt håp. Men jeg underslår ikke det faktum at noen ganger må en bare la seg flyte med og prøve å nyte filmen med åpent sinn.) Terningkast 4.

Siste film vi rakk denne dagen var «Good time». En amerikansk thriller som følger de to brødrene Connie og Nick som «nesten» klarer å rane en bank. Connie slipper unna, men broren Nick havner i fengsel. Nick er en enkel sjel som hele tiden har vært avhengig av veiledning fra sin bror, og Connie finner raskt ut av han skal forsøke å få broren ut fra fengselet. Connie må tenke raskt og vi følger hans kamp mot klokka gjennom en hel natt ikke uten komplikasjoner. Musikksporet i denne filmen er drivende electronica fra Daniel Lopatin som jeg syntes var litt dominerende av og til. Terningkast 4.

Klokken ble altså 2040 da rulleteksten til Good Time dukket opp og det var mitt tidssignal på at jeg måtte rekke bussen hjem. En kjekke filmdag i Haugesund som frister med gjentakelse, og nå når jeg har blitt kjent med programmet er det mange andre filmer jeg også burde sett. Men det får bli en annen dag eller forhåpentligvis vil det dukke opp gode kvalitetsfilmer på Stord Kino, samt på Edda Kino kommende halvår. Jeg gleder meg. En ekstra bonus var jeg fikk et glimt av Kristoffer Joner på gata i Haugesund. I filmbyen Haugesund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s